Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over onze diensten of wilt u meer weten over wat podotherapie voor u kan betekenen? Hieronder vindt u een lijst met veelgestelde vragen. We hopen dat dit u helpt om snel de informatie te vinden die u zoekt. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.

  • Wat doet een podotherapeut?

    Een podotherapeut behandelt klachten die voortkomen uit afwijkingen aan de voeten en benen. Dit kunnen bijvoorbeeld voetklachten, maar ook knie-, heup- of rugklachten zijn die veroorzaakt worden door een verkeerde stand of beweging van de voeten.

  • Heb ik een verwijzing nodig voor de podotherapeut?

    Nee, u kunt zonder verwijzing van de huisarts een afspraak maken bij de podotherapeut via de Directe Toegankelijkheid Podotherapie (DTP). Bij specifieke medische aandoeningen, zoals diabetes, kan een verwijzing wel noodzakelijk zijn.

  • Voor welke klachten kan ik terecht bij een podotherapeut?

    U kunt bij de podotherapeut terecht voor voetklachten zoals likdoorns, ingegroeide teennagels, hielspoor, platvoeten, en standafwijkingen. Daarnaast behandelen we klachten in knieën, heupen of rug die ontstaan door voetproblemen, afwijkende voetstand of beenlengte verschil.

  • Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een pedicure?

    Een podotherapeut behandelt medische voetproblemen en klachten die voortkomen uit de houding en beweging van de voet. Een pedicure verzorgt de voeten en behandelt kleinere voetproblemen zoals eelt of nagelverzorging, maar is geen paramedische specialist.

  • Worden podotherapie en medisch pedicure vergoed door mijn zorgverzekering?

    Dit hangt af van uw verzekering. Veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden podotherapie gedeeltelijk of volledig. Podotherapie kan worden vergoed vanuit de basisverzekering bij diabetes en vanuit de aanvullende verzekering voor andere indicaties. Medisch pedicure wordt meestal alleen vergoed bij risicovoeten en afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Daarom is het altijd belangrijk dat u zelf uw polisvoorwaarden controleert of contact opneemt met uw zorgverzekeraar. (link naar vergoedingen)

  • Wat kan ik verwachten tijdens mijn eerste afspraak?

    Tijdens uw eerste afspraak wordt er een uitgebreid onderzoek gedaan. De podotherapeut zal een anamnese afnemen, uw voeten onderzoeken, en eventueel een loopanalyse uitvoeren. Op basis hiervan wordt een behandelplan opgesteld.

  • Kan de podotherapeut mij helpen met mijn diabetes?

    Ja, podotherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met diabetes. Wij werken preventief om uw voeten zo gezond mogelijk te houden, en voorkomen daardoor complicaties zoals wondjes of infecties, die bij diabetici ernstige gevolgen kunnen hebben.

  • Wat moet ik meenemen naar mijn eerste afspraak?

    Neem uw identiteitsbewijs, zorgpas en eventuele verwijsbrieven van artsen mee. Indien u steunzolen draagt of andere orthopedische hulpmiddelen heeft, neem deze dan ook mee naar de afspraak

  • Kan ik ook steunzolen laten aanmeten bij de podotherapeut?

    Ja, de podotherapeut kan op maat gemaakte steunzolen aanmeten. Deze zolen corrigeren de stand van uw voeten en helpen bij het verlichten van pijnklachten in voeten, knieën, heupen of rug.

  • Behandelt een podotherapeut ook sportblessures?

    Ja, de podotherapeut behandelt vaak sportblessures die te maken hebben met de voeten of het looppatroon. Denk hierbij aan klachten zoals shin splints, achillespeesklachten, of voetblessures door overbelasting.

  • Hoe kan ik een afspraak maken en wat zijn de annuleringsvoorwaarden?

    U kunt telefonisch of via onze website een afspraak maken. Bij annulering binnen 24 uur kan er een no-show tarief in rekening worden gebracht. Mochten wij telefonisch niet bereikbaar zijn spreek dan altijd het antwoordapparaat in, of stuur een mail naar info@podotherapievolendam.nl . Neem contact met ons op voor verdere informatie.

  • Wat is het verschil tussen een Podotherapeut en een Podoloog?

    Het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog zit voornamelijk in hun opleidingsniveau en bevoegdheden.

      Podotherapeut:

    • Een podotherapeut heeft een vierjarige hbo-opleiding afgerond en is wettelijk erkend als paramedicus.

    • Hij/zij behandelt medische voetklachten, bijvoorbeeld als gevolg van diabetes, reuma, of andere aandoeningen.

    • Podotherapeuten mogen ook gespecialiseerde hulpmiddelen zoals inlegzolen of ortheses maken en zijn bevoegd om medische diagnoses te stellen en behandelingen voor te schrijven.


     Podoloog:

    • Een podoloog heeft vaak een kortere opleiding (mbo-niveau) en richt zich meer op de algemene voetverzorging en preventie van voetproblemen.

    • Een podoloog mag geen medische diagnoses stellen, maar kan wel advies geven en inlegzolen aanbevelen.

    • Podologen behandelen meestal minder complexe klachten dan podotherapeuten.

    Kortom, podotherapeuten hebben een diepgaandere medische achtergrond en mogen complexere behandelingen uitvoeren dan podologen.


Vragen?

Heeft u nog steeds vragen of wilt u graag persoonlijk advies? Ons team van deskundigen staat voor u klaar om u te helpen. Neem gerust contact met ons op via onderstaande knop, en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren op uw bericht.

Waarom kiezen voor ons?

Een zwart vinkje op een witte achtergrond.
Meer dan 10 jaar ervaring in podotherapie
Persoonlijke zorg op maat
Een zwart vinkje op een witte achtergrond.
Een zwart vinkje op een witte achtergrond.
Deskundig en toegewijd team
Een zwart vinkje op een witte achtergrond.
Veel tevreden patiënten en uitstekende recensies